Thursday, March 8, 2007


Automatiska öron, spionerande mobiltelefoner och manipulerade insekter. Den nya övervakningstekniken ser allt, hör allt och finns överallt

aftonbladet.se

"De kommer börja läsa allt du skriver på hotmail, msn och nästan alla andra internetforum".

Pär Ström, självutnämnd integritetsombudsman vid stiftelsen Den nya välfärden sammanställde i höstas en rapport där den senaste tekniken för olika former av övervakning presenteras. En del är redan verklighet, annat på försöksstadiet men fullt möjligt i ett framtida samhälle.
Här publicera aftonbladet.se listan på sakerna som gör att du snart inte kan gömma dig - någonstans.
Automatisk ansiktsigenkänning:
En programvara jämför ansikten i digitala bilder med porträttfoton som redan finns lagrade. Igenkänningen görs genom att mäta avstånd mellan olika kroppsdelar i ett ansikte. Även hud kan analyseras. Används bland annat på offentliga platser i Storbritannien och ska införas på en tunnelbanestation i Tokyo.
Gångigenkänning:
Tekniken utvecklas på flera håll. Bland annat av den USA:s militära forskningsmyndighet Darpa för att kunna identifiera en människa via hennes gångstil. På så sätt ska man hindra någon från att komma för nära en amerikansk regeringsbyggnad.
Automatiska öron:
Istället för att polis eller underrättelsetjänstemän avlyssnar telefonsamtal kan jobbet göras av datorer. Forskningen hittills har lärt datorer att känna igen vissa ord, namn, röster och dialekter.
Manipulerade insekter:
Låter som science fiction men utvecklas hos Darpa, USA:s militära forskningsmyndighet. Mikroskopiskt liten teknologi planteras in i insekterna. Sedan fjärrstyrs de för att avlyssna, överföra videobilder eller lukta sig fram till dolda bomber. Särskilt lämpliga anses dagsländor och nattfjärilar vara.
Automatisk sanningskontroll:
Det israeliska företaget Nemesysco har tagit fram en programvara som analyserar frekvenser, vibrationer och andra kännetecken i en människas röst och kan därefter tala om ifall någon ljuger eller talar sanning, enligt företaget med 80 procents säkerhet. Provas i säkerhetskontrollen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva.
Spionerande mobiltelefoner:
Genom att installera en programvara i en telefon går det att via mobilens mikrofon avlyssna omgivningen - även när samtal inte pågår. Programvaran installeras på distans av mobiloperatören utan att telefonens ägare vet om det. Enligt uppgifter i Financial Times kan tekniken ha använts i samband med att en av de misstänkta för terrorattentaten i London 2005 spårades och greps.
Tjallande skrivare:
Enligt Pär Ström samarbetar myndigheter i flera länder med tillverkarna av färgskrivare och kopiatorer för att förse utskrifter med hemliga koder. På så sätt kan man spåra personen som skrivit ut ett visst papper. Statens Kriminaltekniska Laboratorium bekräftar för Ström att kodsystemet används i Sverige.
Umgängesanalys:
Programvaror analyserar kontakter mellan människor och ritar ”umgängeskartor”. Analyserna bygger bland annat på telefon- och eposttrafik, ekonomiska överföringar och information om resor och besök. Umgängesanalys användes av de amerikanska styrkorna i jakten på Saddam Hussein i Irak, skriver Pär Ström.
Internetdammsugare:
Systemet används av bland andra det amerikanska säkerhetsdepartementet och går ut på att programvaror automatiskt går igenom internet och suger upp information om människors intressen och åsikter - till exempel från bloggar och mejl. Enligt Pär Ström är svenska Skatteverket på gång att införa internetdammsugare för att hitta personer som bedriver yrkesmässig handel med varor på till exempel Blocket.
Flygande övervakningskameror:
Kamerorna monteras in i obemannade flygplan och har använts av den amerikanska militären i Irak och Afghanistan. Brittisk polis är på gång att införa de flygande kamerorna för att få bättre koll över vissa problemområden och ”identifiera antisocialt beteende”.
Nakenscanner:
Med hjälp av röntgenstrålar kan man ”klä av” en person för att upptäcka till exempel vapen som göms innanför kläderna. Scannern har testats i säkerhetskontrollerna på amerikanska och brittiska flygplatser.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home